Plurals julbord...

Det är den tiden på året, och vad är viktigare än maten på bordet? Inget! Och vi är inte sena att haka på med ett egenhändigt hopsnickrat julbord, ett julbord i världsklass om vi får säga det själva... 50/50 vegetariskt och med kött blev det ungefär också, så det finns något för alla smaker och preferenser... Här kommer en sammanställning som vi hoppas kan inspirera en och annan konnässör...
 
 


Vi började sillbrickan med en vegetarisk variant på senapssill aubergine med en röra på yoghurt, pepparrot och dijonsenap, garnera med lite dill och du har en start utan dess like. För att fylla ut magen extra hade vi en klassisk vört, ett hemsnickrat tunnbröd av bohuslänskt stuk kryddat med kummin, och en Carolineost från Boxholm, läckert... Till det en klassisk lökpaj från Alsace, och en röd- och grönkålssallad med en touch av äpple, valnöt och parmesan, toppa det med en senapsvinegrette och njut.

Sen smällde vi till ordentligt på huvudbordet! Revbenspolka á la Plural, där har vi apelsin-, kanel- och nejlikekokta kamben som sedan fått dyka in i ugnen och dansa polka med en honungsglaze kryddat på chili, ingefära som ligger på en bädd av lök och apelsinklyftor. Med det blev det klassiska köttbullar på blandfärs av både älg och nöt, vi kryddade med lök och herbes de provence. Äventyrare som vi är var vi givetvis tvungna att ge oss in på den eget producerade korvar, ett riktigt svettigt arbete men väl värt besväret. Vi körde två varianter, båda på fransyska men den ena med vanlig nötfärs och den andre med rimmat fläsklägg. Nötkorven fick likt köttbullarna en släng provençalska örter och lite vitlök. Fläskkorven kryddade vi med svart kardemumma, den gav korven en lätt rökig fin smak som blandades prefekt med lite citronskal och ingefära. Stoppa in det i lite fint svinfjälster och du har, utöver en läcker korv, vevat ihop en verkligt kulinarisk upplevelse...

Ett julbord utan potatis är inget julbord, så även hos oss dukade vi upp en tallrik åt Håkan Bråkan... Vi körde på en ugnsbakad potatis som vi förkokt och sedan gått loss på med en potatismosare, på med "lite smör" och grovsalt med timjan och tillsammans med strimlade morötter och brysselkål ger det en plåt av himmelsk kaliber. Då vi stundtals jobbar på vegetarisk manér blev den klassiska Jansson utbytt mot en annan betraktelse av havet, nämligen en algfrestelse, i grunden en vanlig Janssonsk potatis- och lökgrund men fyllningen består av wakamealger kryddade med tomatpuré, kanel, oregano och rikligt med dill. På toppen strör vi över lite sesamfrön och sen har vi rott hem det. Glöm inte blötlägga algerna en kort stund, blir en torr upplevelse annars.
 
Efter alla rätterna var vi vid det här laget väl fyllda och på bristningsgränsen, men glada i sinnet och svaga i minnet gick vi all-in på efterrätten. Där hade vår vän Anja åkt störtlopp in genom porten med en fantastis ris á la Malta, en klassiker på julbordet. Till detta serverade vi något som värmde både kropp och själ, en Ginger with a Soul, en glöggdryck på ingefära och citron kryddat med kanel och på upploppet slänger vi ner lite Aromaäpplen som gjorde drycken komplett, servera den varm och tugga lite på en hembakad pepparkaka.
 
Från oss alla, till er alla, en synnerligen läcker Jul. Låt det väl smaka!

RSS 2.0